De juiste voeding voor uw paard is van groot belang. MP Voeders levert uitgebalanceerde paardenvoeders voor zowel recreatieve paarden als wedstrijdpaarden, samengesteld uit hoogwaardige en natuurlijke grondstoffen. Omdat paarden niet allemaal op dezelfde wijze getraind worden, hebben paarden verschillende behoeften aan energie en vitaminen. Voor elk type paard en voor elk belastingsniveau is er passend voer verkrijgbaar. Paardenvoeding bestaat uit twee hoofdbestanddelen. Ruwvoer en krachtvoer.
Ruwvoeder is veevoer met een groot percentage onverteerbare stoffen. In principe een verzamelnaam van de belangrijkste voedingsvezels zoals gras, hooi, voordrooggras, kuilgras, stro, kaf en fabrieksmatig geproduceerde hooivervangers.
Ruwvoer is onder te verdelen in:
Krachtvoeder is zeer voedzaam veevoer. Het wordt gekenmerkt door een hoog drogestofgehalte en een laag ruwe celstofgehalte. Er zijn enkelvoudige krachtvoeders en samengestelde krachtvoeders/mengvoeders. Enkelvoudige krachtvoeders zijn o.a. haver, gerst of lijnzaad. Mengvoeder is een mix van twee of meer enkelvoudige krachtvoeders die aangevuld wordt met mineralen, vitamines en eventueel andere toevoegingen. Hierbij kan onderscheid gemaakt worden tussen geperste brokken en muesli. Met de term muesli wordt een mengeling bedoeld van diverse ontsloten granen en zaden, aangevuld met een brokje van vitaminen en mineralen. Dezelfde samenstelling kan ook worden gemalen en geperst tot een totale brok.
Onderhoudsvoer is dat deel van het voer dat nodig is om de essentiële levensprocessen zoals warmtestofwisseling, bloedsomloop, ademhaling, spijsvertering e.d. op gang te houden. Een groot gedeelte van het onderhoudsvoer is nodig voor het handhaven van de temperatuur van het lichaam. Bij koud weer is daarom meer voer nodig voor onderhoud dan bij warm weer.
Prestatievoer is dat deel van het voer dat nodig is voor het verrichten van arbeid, de groei van jonge paarden, drachtigheid of melkproductie van de merrie en het dekken door de hengst. De normen voor onderhoud en productie voor energie worden gegeven in EWpa (Energiewaarde paard). Voor eiwit wordt de norm gegeven in grammen VREp (Verteerbaar Ruw Eiwit paarden).
Na de geboorte van een veulen moet de krachtvoergift sterk worden verhoogd in verband met de melkproductie. Geef drachtige merries -afhankelijk van de conditie gedurende de laatste maanden van de dracht- 1 tot 2 kg extra krachtvoer. Ongeveer tien weken na de geboorte (top van de melkgift) krijgt de merrie naast ruwvoer ongeveer 4 tot 6 kg krachtvoer in vier à vijf voergiften per dag. Na het spenen de krachtvoergift drastisch beperken. Vanaf drie tot vier weken kan aan veulens hooi en veulenbrok worden gegeven. Spenen op een leeftijd van ongeveer een half jaar bij een opname van 1 tot 2 kg krachtvoer en een gelijke hoeveelheid hooi. In de zomer is na het spenen naast weidegang maar weinig krachtvoer nodig. In de herfst bijvoeren met krachtvoer en hooi in de weide. Daarbij moet goed worden gelet op de conditie van de veulens (pas op voor vervetting).
Voor oudere paarden of paarden met medische problemen zijn er diverse mengvoeders die voldoen aan het gewenst dieet voor het paard.
Denk hierbij aan haver, gerst, mais, spelt of lijnzaad.
Supplementen zijn stoffen die in kleine hoeveelheden aanwezig zijn in het normale dieet van het paard, maar die als extra nutriënt apart worden toegevoegd aan het normale voedselrantsoen. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen breed spectrum-supplementen, die verschillende mineralen, sporenelementen en vitaminen bevatten en specifieke supplementen, die ingrediënten bevatten voor een bepaald doel, bijvoorbeeld om de hoefgroei te verbeteren of om elektrolyten toe te voegen. Hoewel supplementen niet altijd de juiste effecten opleveren, zijn er omstandigheden waarin een supplement zeker nuttig kan zijn.
Supplementen zijn te overwegen bij speciale omstandigheden:
Vaak wordt bij paarden een tekort aan zout geconstateerd. In zowel krachtvoer als ruwvoer worden weinig zouten aangetroffen, waardoor een liksteen een goede toevoeging kan zijn bij het rantsoen.
MP Voeders geeft u een breed advies. Heeft u meer specifieke vragen over de juiste voeding? Raadpleeg dan altijd uw dierenarts. Uw dierenarts is de beste bron van informatie over de gezondheid en het welzijn van uw paard.
Zorg dat er altijd voldoende water beschikbaar is.